Posiadamy i lubimy mnóstwo pojemników. Ułatwiają one segregowanie rzeczy, ich przechowywanie i przenoszenie. Popularne stały się także i
naczynia papierowe. Wiele z nich przeznaczona jest także do jedzenia, z czego w ujęciu firmowym korzystają często przedsiębiorstwa gastronomiczne, w dużej mierze cateringowe, ale odbiorcą są także osoby prywatne. Jest to możliwe, bo dostępne są one w wielu sklepach.
Materiał wykonania opakowań
Wykonane są z utwardzonego, nieprzemakalnego papieru lub plastiku. Do dyspozycji jest praktycznie cały serwis: kubeczki, mniejsze i większe talerzyki, tacki, a nawet sztućce. Taka zastawa świetnie sprawdza się chociażby podczas imprez plenerowych, na które ciężko byłoby transportować standardowe, ceramiczne naczynia, a potem znów przywozić je z powrotem i to brudne, gdyż w takich okolicznościach nie ma warunków do zmywania. Zresztą są momenty, w których nie warto się takimi rzeczami zajmować, lepiej spędzać czas ze swoimi bliskimi i znajomymi.
Zalety pojemników jednorazowych Takie pojemniki jednorazowe jak
naczynia jednorazowe są w plenerowych warunkach dużym ułatwieniem. Poza samym ciężarem, zajmują one mniej miejsca i nie trzeba martwić się o potłuczenie. Po zakończeniu przyjęcia wystarczy je zebrać i wyrzucić, jest to więc znacznie mniej pracy i brak problemu z przewożeniem. Organizatorzy imprezy (na przykład solenizant, który taką okoliczność stworzył, by uczcić swoje urodziny) nie muszą więc po długim wieczorze dodatkowo zajmować się zmywaniem, lecz od razu mają porządek i wolny czas.